X
Filmindustrie gaat illegale downloaders beboeten
De Nederlandse filmindustrie is klaar om vanaf 2016 illegaal downloaden te beboeten. Er wordt een waarschuwing gegeven, daarna volgt een schikkingsvoorstel. Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, bevestigt dat dit de tactiek wordt waarmee de filmindustrie vanaf volgend jaar consumenten gaat benaderen. Hij zegt de IP-adressen al te kennen van illegale downloaders. "We weten dat de speelfilm 'Michiel de Ruyter' in één week achtduizend keer illegaal via welke providers is gedownload. “ Volgens Pruijssers is een soortgelijke methode in Duitsland succesvol. "Daar zijn de providers verplicht om mee te werken. Het gevolg is dat er minder titels illegaal worden gedownload."
Bron: Entertainment Business
X
Jaap Bruijnen in NVPI-directie
Jaap Bruijnen is per 1 oktober in dienst getreden bij NVPI, de brancheorganisatie van de entertainment industrie, als directeur commerciële zaken en communicatie. Bruijnen was algemeen directeur van HBO Nederland. De benoeming geeft uitdrukking aan de wens van NVPI om actiever te zijn op terreinen van meer commerciële aard.
Het nieuwe directielid zal zich onder meer bezighouden met collectieve promotie, het ontwikkelen van nieuwe en uitbouwen van bestaande activiteiten. Het voornemen is dat Jaap op afzienbare termijn de algemene leiding van NVPI overneemt van Paul Solleveld, die zich volledig zal richten op de andere kerntaak van NVPI, de Public Affairs. Hij zal NVPI dan blijven vertegenwoordigen richting overheid, pers en politiek en bestuurlijk actief blijven binnen organisaties en instellingen die zijn gericht op het juridische, economische en cultureel-politiek speelveld, nationaal en internationaal.
Bron: NVPI
X
die een ‘billijke vergoeding’ voorschrijft. Het kabinet heeft de voorkeur om de heffingen geheel af te schaffen in combinatie met een verbod op downloaden uit illegale bron. Maar daarvoor blijkt in de Kamer onvoldoende steun, constateert Teeven, en nieuwe wetgeving laat ook op zich wachten. Dus zal het stelsel moeten worden ontdooid en zullen de heffingen omhoog gaan. "Teneinde te voldoen aan de richtlijn, moet worden gezorgd voor een stelsel dat niet de voorkeur heeft van het kabinet, namelijk een billijke compensatie voor de rechthebbenden voor schade die voortvloeit uit het maken van thuiskopieën."
Overleg SONT
Teeven schrijft dat de bal nu ligt bij overlegorgaan SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding. Dit orgaan moet onder leiding van voorzitter Marco Pastors opnieuw gaan onderhandelen over hoeveel heffing op welke dragers moet komen. De staatssecretaris ziet de bui al hangen en vreest dat de elektronicabranche, die waarschijnlijk nieuwe heffingen moet gaan ophoesten, zal weigeren om aan tafel te gaan zitten. Hij doet dan ook een dringend beroep op de vertegenwoordigers uit de elektronicabranche om deel te nemen aan de besprekingen die binnen de SONT plaatsvinden over een nieuw stelsel. Teeven: “De kans op een evenwichtige regeling die rekening houdt met de betrokken belangen is groter naarmate meer SONT partijen deelnemen aan dat overleg. Deelname aan het overleg is dus ook in het belang van de elektronicabranche." En als stok achter de deur meldt de staatssecretaris: "Ook zonder het advies van deze branche zal ik het advies van de SONT zeer serieus nemen." In de herfst verwacht Teeven met een algemene maatregel van bestuur (amvb) de uitbreiding van de thuiskopieheffing voor 2013 te regelen.
staatssecretaris: "Ook zonder het advies van deze branche zal ik het advies van de SONT zeer serieus nemen." In de herfst verwacht Teeven met een algemene maatregel van bestuur (amvb) de uitbreiding van de thuiskopieheffing voor 2013 te regelen.
Stichting Thuiskopie
Stichting De Thuiskopie is in 1991 door het Ministerie van Justitie aangewezen om te zorgen voor het innen van de Thuiskopieheffingen op blanco beeld- en geluidsdragers.
Iedereen mag volgens de Auteurswet een kopie van auteursrechtelijk beschermde werken maken voor eigen gebruik, mits de kopie door de gebruiker zelf is vervaardigd. Daar staat echter wel een vergoeding tegenover: de Thuiskopievergoeding. Deze komt ten goede aan componisten, tekstdichters, scenarioschrijvers, fotografen, uitvoerende kunstenaars, film- en platenproducenten, kortom: de rechthebbenden.
In principe moet de thuiskopievergoeding worden betaald door de fabrikanten en importeurs van blanco informatiedragers. Als verkopers van blanco dragers echter niet in staat zijn om aan te tonen dat de vergoedingen over de door hen aangeboden dragers zijn afgedragen, zijn zij zelf aansprakelijk voor de afdracht.
X
Zes miljard
Er zijn meer dan 250 auteursrechtenorganisaties in de Europese Unie die jaarlijks ongeveer 6 miljard euro inkomsten beheren. Het gebruik van rechten in de muzieksector maakt ongeveer 80% uit van de totale inkomsten die worden geïnd door auteursrechtenorganisaties. De Europese Commissie constateert dat sommige muziekrechtenorganisaties moeite hebben om zich aan te passen aan de eisen van het beheer van rechten voor online gebruik van muziekwerken, met name over de grenzen heen. Op grond van dit voorstel zouden de auteursrechtenorganisaties die bereid zijn tot multiterritoriale licentieverlening voor hun repertoire moeten voldoen aan de Europese normen. Hierdoor zou het voor dienstverleners gemakkelijker worden om de benodigde licenties voor muziek die in de hele EU online wordt verspreid, te verwerven en ervoor te zorgen dat inkomsten volgens de regels worden geïnd en eerlijk worden verdeeld onder componisten en tekstschrijvers.
Transparant werken
Michel Barnier, Commissaris voor Interne markt en diensten, zegt over het voorstel: "Wij hebben behoefte aan een Europese digitale ééngemaakte markt die functioneert voor kunstenaars, consumenten en onlinedienstverleners. Door efficiëntere auteursrechtenorganisaties zullen onlinedienstverleners gemakkelijker nieuwe diensten over de grenzen heen op de markt kunnen brengen iets dat zowel de Europese consument als de culturele diversiteit ten goede komt." Hij voegt hier nog aan toe: "Auteursrechtenorganisaties moeten ervoor zorgen dat kunstenaars sneller voor hun werk worden vergoed en zij moeten volledig transparant werken. Dit is van cruciaal belang om te zorgen dat men blijft investeren in creativiteit en vernieuwing, wat op zijn beurt zal leiden tot extra groei en verhoogde concurrentiekracht."
Nieuwe vereniging voor filmproducenten
Producenten Klaas de jong en Bernard Tulp hebben een nieuwe vereniging voor filmproducenten opgericht: de Vereniging van Speelfilm Ondernemers. De directe aanleiding is het verschil van inzicht over het beleid van Filmproducenten Nederland (FPN) inzake de bestrijding van piraterij. Samen met de NVPI, de NVF en handhavingsorganisatie BREIN verwierp de FPN de claim die door rechtenorganisatie SEKAM bij de overheid was gelegd. De FPN kiest voor stil overleg met de ambtenaren. De schade voor de industrie loopt door piraterij zoals Popcorn Time jaarlijks in de honderden miljoenen euro’s.
Behalve een actieve rol in het bestrijden van de piraterij heeft de nieuwe vereniging als doelstelling de Nederlandse professionele speelfilm onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek, zich sterk te maken voor het behoud van de bestaande financieringsbronnen en het aanboren van nieuwe financieringsbronnen voor speelfilms.
Alleen producenten, die minstens twee films met meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers op hun naam hebben staan, kunnen lid worden van de vereniging, die is gevestigd in Amsterdam.
Bron: Filmfestival.nl
Lees verder
Michel Barnier: EU Commissaris voor Interne markt en diensten.
Vernieuwde Auteursrechtgids
Het eerste exemplaar van de geheel vernieuwde ‘Auteursrechtgids voor de Nederlandse praktijk’ van auteur Michel Frequin is door VOI©E-voorzitter Job Cohen uitgereikt aan minister Jet Bussemaker.
De ontwikkelingen in de praktijk, de invloed van nationale en Europese jurisprudentie en het nieuwe auteurscontractenrecht maakten een volledig herziene Auteursrechtgids nodig. De gids is gemaakt voor iedereen die professioneel te maken heeft met auteursrecht of naburige rechten en volgt het proces van het tot stand komen van het werk tot en met de exploitatie daarvan. Wat wordt beschermd door het auteursrecht? Wat zijn de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars, producenten en omroepen? Wie heeft het auteursrecht en over welke rechten kan de auteur beschikken? Waar moet rekening mee worden gehouden als gebruik wordt gemaakt van werk van anderen. Wat zijn de wettelijke regels voor het contract tussen een maker en een exploitant? Welke aandachtspunten spelen bij alle exploitatieovereenkomsten een rol en waar moet je aan denken voor het contract voor dit specifieke werk? Wat wordt waar collectief geregeld en hoe gaat dat in zijn werk? Hoe kan ik mijn rechten handhaven?
Aan de nieuwe gids is de website Auteursrechtgids.nl verbonden, waarop actuele ontwikkelingen kunnen worden gevolgd. Auteur Michel Frequin is directeur van de branchevereniging voor collectieve beheersorganisaties VOI©E en uit dien hoofde tevens werkzaam voor de Federatie Auteursrechtbelangen.
(Lees in dit nummer ook de rubriek ‘ Vijf vragen aan ’, waarin auteur Michel Frequin dieper ingaat op de nieuwe gids)
Lees verder
Lees verder
Lees verder
Jaap Bruijnen in NVPI-directie
Jaap Bruijnen is per 1 oktober in dienst getreden bij NVPI, de brancheorganisatie van de entertainment industrie, als directeur commerciële zaken en communicatie.
Filmindustrie gaat illegale downloaders beboeten
De Nederlandse filmindustrie is klaar om vanaf 2016 illegaal downloaden te beboeten.
Branche Nieuws